Nem szándékom falunapi
bejegyzésekkel untatni a tisztelt olvasót, de az tény, hogy ebben a piciny
közösségben egy ilyen esemény nagy jelentőséggel bír.
Elég csak abba belegondolni, hogy
a Niue köztársaság 1500 főnyi állampolgára kevesebb, mint 20 említésre méltó
faluközösségben él, így minden egyes village show, vagy hasonló esemény bizony
tömegeket mozgat meg.
A múlt szombaton a sziget déli
részén fekvő Tamakautoga adott helyt a rendezvénynek.
Gyakorlatilag már jómagam is
célzatosan indulok el egy ilyen falunapra, keresve azokat a tárgyi értékeket,
amelyek Niue nemzeti értékrendjében jelentőséggel bírnak, amelyeket az itt élők
fantáziája, kézügyessége alkotott, vagy épp szükséglete termesztett.
A mostani rendezvényen is
szebbnél szebb, míves használati és dísztárgyakat fedeztem fel, melyekből az
alábbi képeken mutatok be egy csokorra valót.
A már jól ismert legyezők, csak profibb kivitelben |
Ezen nyakláncok érdekessége, hogy esőt követően gyűjtött, apró sárga csigaházakból fűzik szorgos kezek |
Természetesen a szokásos terményfelhozatalban
itt is megtalálhatók voltak a banánfélék különböző fajtái, de ráakadtam egy itt
termesztett ananászra is.
A meglepetést viszont a magyarországi arborétumokban
is fellelhető bread-fruit okozta - melyről, mint kiderült, vékonyra szeletelve,
olajban kisütve ízletes chips készíthető.
Bread-fruit |
A zöldségfélék között ott volt a
jól ismert taro, melynek gyökerét 3-4 órás főzést követően, kihűtve, héjától
megtisztítva kenyér helyettesítőjeként kedvelik a helybeliek. Többször
fogyasztottam már ebből a zöldségből, de ízetlen volta miatt csak kellő
mennyiségű sóval, borssal találtam elfogadhatónak.
Ahogy az az alábbi képeken
látható, az áru kiválasztása és gondos mérlegelése fontos része a taro
értékesítésnek, ami talán a növény, étkezésben betöltött fontos szerepe miatt
alakult ki.
Ugyancsak több féle volt most a
kínálatban a sweet potató (édesburgonya) gumókból, melyekről mint
fogyasztó még nem tudok véleményt mondani. Végül láttam újhagymát, mely eddig egyik
village show kínálatában sem szerepelt.
A séta végén összefutottam egy
csöppséggel és nem tudtam megállni, hogy portréját a falunapi gyors
beszámolóban és így a blogban ne helyezzem el. Nem más ő, mint az esemény talán
egyetlen állat látogatója, egy kölyökkutya, mely olyan zavartalanul élvezte a
puha, meleg kezek gondoskodó érintését, hogy gyakorlatilag tudomást sem vett a
külvilágról.
Szia, az előző post olvasása közben arra gondoltam, hogy nem sok ételről írtál eddig. Most egy kicsit kaptunk ízelítőt, hogy miből is készítenek ételeket. Esetleg ha van kedved, csinálhatnál egy összefoglalót a helyi étel fajtákból, írhatnál a gasztronómia helyi megtestesüléséről. :)
VálaszTörlésPetrovics Andris
Köszi a javaslatot Andris.
TörlésEgy ideje már gyűlik az anyag a témában, de még koránt sem teljes. Amint alkalmas lesz a közlésre, részleteiben is megismertetem Veletek a helyi gasztronómiai kultúrát.