2012. augusztus 7., kedd

Gyorsjelentés és egyéb érdekességek a tamakautogai falunapról…


Nem szándékom falunapi bejegyzésekkel untatni a tisztelt olvasót, de az tény, hogy ebben a piciny közösségben egy ilyen esemény nagy jelentőséggel bír.


Elég csak abba belegondolni, hogy a Niue köztársaság 1500 főnyi állampolgára kevesebb, mint 20 említésre méltó faluközösségben él, így minden egyes village show, vagy hasonló esemény bizony tömegeket mozgat meg.
A múlt szombaton a sziget déli részén fekvő Tamakautoga adott helyt a rendezvénynek.

Gyakorlatilag már jómagam is célzatosan indulok el egy ilyen falunapra, keresve azokat a tárgyi értékeket, amelyek Niue nemzeti értékrendjében jelentőséggel bírnak, amelyeket az itt élők fantáziája, kézügyessége alkotott, vagy épp szükséglete termesztett.
A mostani rendezvényen is szebbnél szebb, míves használati és dísztárgyakat fedeztem fel, melyekből az alábbi képeken mutatok be egy csokorra valót.








A már jól ismert legyezők, csak profibb kivitelben



Ezen nyakláncok érdekessége, hogy esőt követően
gyűjtött, apró sárga csigaházakból fűzik szorgos kezek

Természetesen a szokásos terményfelhozatalban itt is megtalálhatók voltak a banánfélék különböző fajtái, de ráakadtam egy itt termesztett ananászra is. 
A meglepetést viszont a magyarországi arborétumokban is fellelhető bread-fruit okozta - melyről, mint kiderült, vékonyra szeletelve, olajban kisütve ízletes chips készíthető.






Bread-fruit

A zöldségfélék között ott volt a jól ismert taro, melynek gyökerét 3-4 órás főzést követően, kihűtve, héjától megtisztítva kenyér helyettesítőjeként kedvelik a helybeliek. Többször fogyasztottam már ebből a zöldségből, de ízetlen volta miatt csak kellő mennyiségű sóval, borssal találtam elfogadhatónak. 


Ahogy az az alábbi képeken látható, az áru kiválasztása és gondos mérlegelése fontos része a taro értékesítésnek, ami talán a növény, étkezésben betöltött fontos szerepe miatt alakult ki.




Ugyancsak több féle volt most a kínálatban a sweet potató (édesburgonya) gumókból, melyekről mint fogyasztó még nem tudok véleményt mondani. Végül láttam újhagymát, mely eddig egyik village show kínálatában sem szerepelt.



A séta végén összefutottam egy csöppséggel és nem tudtam megállni, hogy portréját a falunapi gyors beszámolóban és így a blogban ne helyezzem el. Nem más ő, mint az esemény talán egyetlen állat látogatója, egy kölyökkutya, mely olyan zavartalanul élvezte a puha, meleg kezek gondoskodó érintését, hogy gyakorlatilag tudomást sem vett a külvilágról.







2 megjegyzés:

  1. Szia, az előző post olvasása közben arra gondoltam, hogy nem sok ételről írtál eddig. Most egy kicsit kaptunk ízelítőt, hogy miből is készítenek ételeket. Esetleg ha van kedved, csinálhatnál egy összefoglalót a helyi étel fajtákból, írhatnál a gasztronómia helyi megtestesüléséről. :)
    Petrovics Andris

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a javaslatot Andris.
      Egy ideje már gyűlik az anyag a témában, de még koránt sem teljes. Amint alkalmas lesz a közlésre, részleteiben is megismertetem Veletek a helyi gasztronómiai kultúrát.

      Törlés