2012. október 17., szerda

Kitchen garden born


Sokáig nem értettem, hogy miért vándorolt el a szigetről több mint 20 ezer  niuean és miért csak egy maroknyi, mindössze 1500 fő körüli az a népesség, amely a sziget őslakosságát képviseli. A magyarázat rejtély maradt a számomra mindaddig, míg meg ne ismertem a Szikla természeti adottságait, melyek egyáltalán nem kedveznek a növénytermesztésnek és egyéb mezőgazdasági tevékenységeknek.


Gyakorlatilag a sziget középső, magasabban fekvő területein található olyan mennyiségű és minőségű, majdnem szó szerint a szél által összehordott termőterület, mely alkalmas az itt legelterjedtebb és az étkezési kultúrában kiemelkedő helyet elfoglaló taro termelésére.
Az összes többi veteménykerti növény és termés vállalkozó kedvű emberek kiskertjeiben terem meg kiszolgálva ezzel a család igényeit, jobb esetben a fölösleget értékesítve némi bevételhez is juttatva a kistermelőt.

Kicsit lehangolt, hogy kedvenc zöldségeim nehezen és drágán szerezhetők be itt, ezért az első pillanattól kezdve foglalkoztatott egy konyhakert kialakításának gondolata. Igen ám, de a legfontosabb, a termőföld megszerzése, összegyűjtésének lehetősége sokáig megoldatlan kérdés maradt.
Egy alkalommal döntés született, hogy a motel frontoldalán vegetáló és elgazosodott sziklakert likvidálandó. Tüzetesebb vizsgálódás után az is kiderült, hogy néhány talicskányi, termőföldnek is nyilvánítható anyag nyerhető ki a sziklakertből, így a következő lépés a kert helyének kijelölése volt. 

A megszüntetésre ítélt és némi termőföldet tartalmazó sziklakert

 A sziklakert felszámolása során annyi földet sikerült összegyűjteni, mely már alkalmas lehetett egy vékony termőréteg kialakítására a jövendőbeli konyhakertben. A semminél mindenképp több volt, de korántsem elégséges.

Egy későbbi időpontban két napos kemény sziklazúzást követően kialakult az szennyvízderítő munkagödre és nagy meglepetésemre a gödör falában talán évszázadokkal korábban elkorhadt fatörzseknek köszönhetően jófajta, tőzeges anyagot fedeztem fel. Az értékes termőtalaj sziklák közüli kifejtése eredményesnek bizonyult, ugyanis közel annyit sikerült kitermelni a gödörből, mint ami addig a sziklakertből rendelkezésre állt.

A septic gödör rejtette kincs helye

Eldőlt, hogy hol lesz a kert, a fld már odakerült

Jól látszik a a két föld kupac közötti minőség különbség

A következő lépés a kert tervezése, méretének meghatározása volt, melynek eredményeként egy 16.5 nm-s konyhakert kialakítása mellett döntöttem. Gondolva a trópusi időjárás szélsőséges megnyilvánulásaira és a szabadon élő állatokra, mindenképpen gondoskodni kellett arról, hogy az esővíz ne mossa ki a termőföldet a kertből és a csirkehad ne tizedelje meg a vetést idő előtt.

A kert a motel bontott anyagainak felhasználásával épült meg, a fenti elvárásokat kielégítve egy megfelelően magas fa keretet alakítottam ki, mely - amellett, hogy a kerítés oszlopainak rögzítését is lehetővé tette -, a körben rá erősített vízáteresztő fóliának köszönhetően, remélhetőleg gondoskodik majd arról, hogy a kertet elárasztó víz távozzon, ugyanakkor az értékes termőföld a kereten belül maradjon.

A kert alapja már kirajzolódott

A föld "elfolyásának" megakadályozása fóliával

A hívatlan termésbetakarítók meggátlására a motel régi korlátjainak elemei bizonyultak legmegfelelőbbnek, a védelem mellett még némi esztétikai élményt is nyújtva ezzel.

Javában készül a kerítés

A föld elterítve, sőt a liliomok is itt találták meg ideiglenes helyüket

A kész kertet már kapuval is zárhatom

A munkát szabadidőben végeztem, így az építés több hetet vett igénybe, de végül az első magok is elvetésre  kerültek. A kicsiny konyhakert első lakója egy sor rabbish (hónapos retek), egy sor spring onion (hagyma), és egy sor salat mix (vegyes saláta) lett, majd ezzel párhuzamosan beindult a palántanevelés is.

A retek a harmadik nap reggelén már kibújt a földből

A kert első lakói

Mára már földben van a tomato (paradicsom), a cauliflower  (karfiol), capsicum (zöldpaprika) és néhány tő basil (bazsalikom) palánta is.

Mára már látványos a változás és még nincs vége

Hogy mi adta épp ma az aktualitását ennek a postnak? 
Talán az, hogy már látszik a befektetett munka eredményessége, na meg az, hogy ma fogyasztottam első alkalommal a saját termesztésű vegyes salátából.

1 megjegyzés:

  1. Ejjha! Ezt nagyon jó látnom és olvasnom, Testvérkém!

    Hihetetlennek tűnhetne..., ha nem ismernél, de éppen este fogalmazódott meg bennem, hogy kifaggatlak részletesen arról, hogy mit eszel, és ennek kapcsán, hogyan alakul a konyhakerted...
    Meg sem lepődöm, hogy itt olvasom a választ..., a kérdésre elég csak rágondolnom. :-)

    Örülök a rátermettségednek, mint mindig! <3

    VálaszTörlés