Sokáig nem értettem, hogy miért
vándorolt el a szigetről több mint 20 ezer
niuean és miért csak egy maroknyi, mindössze 1500 fő körüli az a
népesség, amely a sziget őslakosságát képviseli. A magyarázat rejtély maradt a
számomra mindaddig, míg meg ne ismertem a Szikla természeti adottságait, melyek
egyáltalán nem kedveznek a növénytermesztésnek és egyéb mezőgazdasági
tevékenységeknek.
Gyakorlatilag a sziget középső, magasabban fekvő területein található olyan mennyiségű és minőségű, majdnem szó szerint a szél által összehordott termőterület, mely alkalmas az itt legelterjedtebb és az étkezési kultúrában kiemelkedő helyet elfoglaló taro termelésére.
Az összes többi veteménykerti
növény és termés vállalkozó kedvű emberek kiskertjeiben terem meg kiszolgálva
ezzel a család igényeit, jobb esetben a fölösleget értékesítve némi bevételhez
is juttatva a kistermelőt.
Kicsit lehangolt, hogy kedvenc
zöldségeim nehezen és drágán szerezhetők be itt, ezért az első pillanattól
kezdve foglalkoztatott egy konyhakert kialakításának gondolata. Igen ám, de a
legfontosabb, a termőföld megszerzése, összegyűjtésének lehetősége sokáig megoldatlan
kérdés maradt.
Egy alkalommal döntés született, hogy a motel frontoldalán vegetáló és
elgazosodott sziklakert likvidálandó. Tüzetesebb vizsgálódás után az is
kiderült, hogy néhány talicskányi, termőföldnek is nyilvánítható anyag nyerhető
ki a sziklakertből, így a következő lépés a kert helyének kijelölése volt.
A megszüntetésre ítélt és némi termőföldet tartalmazó sziklakert |
Egy későbbi időpontban két napos
kemény sziklazúzást követően kialakult az szennyvízderítő munkagödre és nagy
meglepetésemre a gödör falában talán évszázadokkal korábban elkorhadt fatörzseknek
köszönhetően jófajta, tőzeges anyagot fedeztem fel. Az értékes termőtalaj
sziklák közüli kifejtése eredményesnek bizonyult, ugyanis közel annyit sikerült
kitermelni a gödörből, mint ami addig a sziklakertből rendelkezésre állt.
A septic gödör rejtette kincs helye |
Eldőlt, hogy hol lesz a kert, a fld már odakerült |
Jól látszik a a két föld kupac közötti minőség különbség |
A következő lépés a kert
tervezése, méretének meghatározása volt, melynek eredményeként egy 16.5 nm-s
konyhakert kialakítása mellett döntöttem. Gondolva a trópusi időjárás
szélsőséges megnyilvánulásaira és a szabadon élő állatokra, mindenképpen
gondoskodni kellett arról, hogy az esővíz ne mossa ki a termőföldet a kertből
és a csirkehad ne tizedelje meg a vetést idő előtt.
A kert a motel bontott anyagainak
felhasználásával épült meg, a fenti elvárásokat kielégítve egy megfelelően
magas fa keretet alakítottam ki, mely - amellett, hogy a kerítés oszlopainak
rögzítését is lehetővé tette -, a körben rá erősített vízáteresztő fóliának
köszönhetően, remélhetőleg gondoskodik majd arról, hogy a kertet elárasztó víz
távozzon, ugyanakkor az értékes termőföld a kereten belül maradjon.
A kert alapja már kirajzolódott |
A föld "elfolyásának" megakadályozása fóliával |
A hívatlan termésbetakarítók
meggátlására a motel régi korlátjainak elemei bizonyultak
legmegfelelőbbnek, a védelem mellett még némi esztétikai élményt is nyújtva
ezzel.
Javában készül a kerítés |
A föld elterítve, sőt a liliomok is itt találták meg ideiglenes helyüket |
A kész kertet már kapuval is zárhatom |
A munkát szabadidőben végeztem,
így az építés több hetet vett igénybe, de végül az első magok is elvetésre kerültek. A kicsiny konyhakert első lakója egy sor rabbish (hónapos retek), egy
sor spring onion (hagyma), és egy sor salat mix (vegyes saláta) lett, majd
ezzel párhuzamosan beindult a palántanevelés is.
A retek a harmadik nap reggelén már kibújt a földből |
A kert első lakói |
Mára már földben van a tomato
(paradicsom), a cauliflower (karfiol), capsicum
(zöldpaprika) és néhány tő basil (bazsalikom) palánta is.
Mára már látványos a változás és még nincs vége |
Hogy mi adta épp ma az
aktualitását ennek a postnak?
Talán az, hogy már látszik a befektetett munka
eredményessége, na meg az, hogy ma fogyasztottam első alkalommal a saját
termesztésű vegyes salátából.
Ejjha! Ezt nagyon jó látnom és olvasnom, Testvérkém!
VálaszTörlésHihetetlennek tűnhetne..., ha nem ismernél, de éppen este fogalmazódott meg bennem, hogy kifaggatlak részletesen arról, hogy mit eszel, és ennek kapcsán, hogyan alakul a konyhakerted...
Meg sem lepődöm, hogy itt olvasom a választ..., a kérdésre elég csak rágondolnom. :-)
Örülök a rátermettségednek, mint mindig! <3