2012. október 25., csütörtök

A Szikla látványosságai – Vaila Cave


Ma kerékpárral mentem át a nyolc kilométerre lévő Alofiba és út közben volt időm kicsit alaposabban szemrevételezni a környezet piciny részét, ahol immár több mint fél éve töltöm mindennapjaimat. Persze, közben gondolkodtam, mik azok az érdekességek, melyek érdeklődést válthatnak ki a blog olvasói között. 

Az út során látottak inspirálnak új ötletekre, így elkezdek egy új sorozatot, mely azokat a látványosságokat mutatja be, melyek történelmi helyként, vagy egyszerűen a szépség okán az ide látogatók számára ajánlott időtöltés lehet.


Kezdem talán egy olyan barlanggal, mely Alofi női lakosságának régen alkalmat adhatott – mai kifejezéssel élve -, némi információ cserére is a fárasztó munka mellett.





A látogatót fogadó ismertető tábla hevenyészett fordításban az alábbi információkat osztja meg az idegennel:

A barlang és annak tavacskáit a hagyománynak megfelelően a falubéli asszonyok látogatták  száraz időjárás idején a begyűjtött nyílgyökér megtisztítására, melyekből a helyi ételként ismert pitako készítésekor használt tálakat fonták. Ugyanakkor a fő barlang hátsó fala mentén lévő kis tavacskák által összegyűjtött friss vizet gyógyítás és tisztítás céljára is alkalmazták.

Vaila is az Alofi Észak Tengeri Védett Terület része és elővigyázatos séta során megszemlélhetők a tengeri élet rendjébe tartozó halak és rákfélék.

A hely legjobb bejárása apály idején lehetséges, amikor a sziklapad kicsiny, légző-csöves búvárkodásra alkalmas tavai is felfedezhetők.

Hogy a história helyszínére az asszonyok is odaképzelhetők legyenek, álljon itt néhány fotó a barlangról és környezetéről.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése