2012. november 3., szombat

A Szikla látványosságai – Peniamina's Grave


Folytatva a sorozatot, egy történelmi hely bemutatásával, egy nemzeti ünnephez kapcsolódó látványossággal ismertetem meg az olvasót.



Niue egyik jelentős és helyi tömegeket megmozgató nemzeti ünnepe ez évben október 22-re esett, de az előtte és utána lévő hét is számtalan módon kapcsolódik a jeles naphoz. Ilyenkor a helyiek egyik legnagyobb közös eseménye a sziget újbóli megközelítése a legkülönbözőbb, saját készítésű úszóalkalmatosságon, leginkább tutajon, vagy kenun.
Nem más ez a nap, mint Peniaminas Napja, de nézzük, ki is volt az a személy, kinek sírhantja Makefu déli határának közelében található.



A sírhely közelében elhelyezett ismertető tábla információi az alábbiakat árulják el Peniamina-ról.

A kereszténységet egy Nukai Peniamina nevezetű niuean hozta el a szigetre 1846-ban. Fiatal férfiként meg volt győződve arról, hogy el kell hagynia a szigetet az erre haladó hittérítők hajóján és Szamoára kell mennie, ahol meg tanult olvasni és írni. Ebben az időben vette fel a kereszténységet majd 1846-ban visszatért a szigetre. Távolléte alatt az erre járó hajók betegségeket hordoztak be a sziget lakosságának.  Peniamina-t és a hajót, mellyel visszatért megvetéssel fogadták érkezésekor. Védelem hiányában családjának tagjai sem akarták őt követni.
Mutalau faluban, napjainkban is megtekinthető annak a monda szerinti erődnek a helye, ahol közel hatvan katona védte Peniamina-t, míg véghezvitte evangélista küldetését.
A kereszténység szigetre érkezésére és annak az embernek a tiszteletére, ki elhozta azt, a helyiek a Peniamina's Day megtartásával emlékeznek meg az október 26-i nemzeti ünnepen.

A folyamatosan gondozott történelmi sírhely méltó emléket állít a kereszténység elterjedésében élen járó niuean ember tiszteletére.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése