2012. november 7., szerda

A Szikla látványosságai – Palaha Cave


Sorozatom harmadik részében egy úgynevezett száraz barlangba vezetem el az olvasót, mely azért viseli ezt a nevet, mivel nagy részét dagály idején sem éri el az óceán vize.



A moteltól északra, mindössze százötven méternyi távolságra van egy lejárat a Palaha barlanghoz, mely a sziget legnagyobb barlangrendszerének tekinthető. Egyik érdekessége, hogy az év nagy részében a barlang legnagyobb része száraz lábbal járható. 




Ám, nem csak az említett érdekességekkel bír ez a hely, ugyanis az ösvény elején elhelyezett információs tábla további titkokat oszt meg velünk a Palaha barlangról.

A Palaha Niue egyetlen, legnagyobb és legmegközelíthetőbb barlangrendszere egy óriási ablaknyílással a zátonyra. Nagyon pompás mészkő alakzatok formálódtak ki az évszázadok során. A barlang hátsó részének közelében, cseppkövek és egy cseppkőfüggöny alakult ki.

Némely cseppkőben, nyomokban ásványok fedezhetők fel, melyek vörös és zöld elszíneződéseket eredményeznek, melyek igen jól láthatóak.

A zátony apály idején könnyen megközelíthető a barlangból és számos, sekély medence érhető el, melyekben fiatal halak és korallok változatai találhatók. Mivel a korallok még nagyon fiatalok és törékenyek, különleges figyelem ajánlott búvárkodás vagy a zátony felderítése során.

A látvány valóban lenyűgöző. Szinte minden pillanatban és minden helyváltoztatást követően újabb csodálatos kép tárul a szemlélődő elé.

Az alábbiakban igyekszem megmutatni azon csodák egyikét, melyek miatt továbbra is az egyszerűség, a nyugalom és természetes szépség szigetén érzem magam és nem vágyom a nyüzsgő, lüktető civilizáció forgatagába. 

Az ösvény a barlanghoz...


A szűk hasadékokban kiépített lépcsők
és lejtők könnyítik meg a lejutást...

Az első kép még nem árulkodó, a csodák bent vannak...




Ablak az óceánra...




Háttérben a cseppkő függöny...


Mintha denevérek csüngenének a mennyezetről...



A rengeteg apró tó egyike...

A képződmények szoborcsoport benyomását keltik...

A cseppkő függöny mögött még egy
kisebb terem található, aktív cseppkövekkel...




Feltárul a függöny mögötti terület...











A barlang szentélye...

...és kemencéje.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!! Szivesen lennék barlang
    lakó!!! Ki hitte volna!!! Szeretnénk minnél többet látni!!! Légy a szemünk!!! Köszönjük!!!!

    VálaszTörlés
  2. Bizony, az. Nevetni fogsz, mikor bejártam az egészet, megálltam és azt kerestem, hogy hol lehetne egy fészket kialakítani :).
    Igyekszem sok mindent megmutatni és én köszönöm a felkérést.

    John

    VálaszTörlés