2012. november 24., szombat

A Szikla látványosságai – Matapa Chasm


A mostani alkalommal egy olyan helyszínt mutatok be az olvasónak, aminek egyik jellegzetes fotója a közösségi oldalon lévő adatlapom háttérképeként is visszaköszön.  A helyet már mondhatni jól ismerem, hisz ha tehetem, ellátogatok ide. Hogy miért? A továbbiakban talán arra is fény derülhet.


Azt kell mondanom, hogy anyaggyűjtés szempontjából most szerencsés lehettem, ugyanis a sziget északi-nyugat csücskében található tisztásról két csodálatos és méltán híres hely is megközelíthető.
Manapság mind a helyi lakosok, mind az idelátogató turisták legkedveltebb fürdőhelye lett az a szakadékba rejtett és a tenger felől termetes sziklatömbbel nagyrészt elzárt, így védett kristálytiszta, méretes tó, mely valaha a kiváltságosok fürdőhelyéül szolgált. Ma a Matapa Chasm, vagyis a Matapa szakadék fedi fel titkát az olvasó előtt.




Nézzük, mit árul el eme kedvelt fürdőhelytől a megközelítést lehetővé tevő ösvény elején fogadó ismertető tábla:

A Matapa szakadék állítólag a niue-i királyság kizárólagos fürdő medencéje volt a régi időkben, ugyanis ez volt a legnagyobb, melyet a nap közvetlenül felmelegített.

Természetes fény világítja meg a szakadék lépcsőzetes sziklafalait, miközben fényt áraszt az ősi tiszta víz, mintegy tündérországot kínálva minden korosztály légző csöves búvárjainak.

A Matapa egyébként is figyelemre méltó az itt meglévő friss édesvíz beszivárgás miatt, ami több, különböző hőmérsékletű réteget hoz létre a vízben, ahol a friss forrásvíz találkozik a sós vízzel.

A maximális vízmélység körülbelül 6 méter, jó látási körülményekkel.

Azt gondolom, nem is szükséges ennél több ismertető, hiszen a valóság százszor beszédesebb az ismertetőnél.

A vízbe merülve valóban érezni, sőt a bátrabbaknak akár ízlelni is lehet azokat a rétegeket, melyeket a beszivárgó hideg édesvíz és a nap által felmelegített sós víz találkozásainál képződnek.

A hűs vízben, vagy távolabb a lépcsős sziklafal egyik peremére kiülve csak el kell engedni a fantáziát és máris láthatjuk körülöttünk a régi niue-i uralkodókat és családtagjaikat, kik önfeledten élvezik a pórnép elől elzárt, kristály tiszta, kellemes hőmérsékletű víz és benne burjánzó élet nyújtotta csodát.

Hogy az olvasó képzeletét is megmozgassam íme, néhány fotó a szakadékba zárt tóról és környezetéről.   























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése