2012. december 1., szombat

A Szikla látványosságai - Tavala Arches


A legutóbbi alkalommal jeleztem, hogy a sziget észak-nyugati végében egy pontból két irányban elhelyezkedő természeti csodát lehet megközelíteni. A mai alkalommal azokat a boltíveket mutatom meg a kedves olvasónak, melyek egyedi módon vitték hírét a szigetnek és létezésüknek.


Már többször jártam itt a Matapánál és mindig megfogadtam, hogy legközelebb a másik ösvényen is felfedező utat teszek. Nem történt meg mostanáig, mintha valami belső sugallat azt mondta volna, időigényes lesz a Talava Arches felfedezése. Nos, a szokottól nehezebb, javarészt enyhe emelkedőkből álló és leginkább sziklákon át vezető utat valóban csak a kellő mennyiségű idővel és elszántsággal rendelkező látogatónak ajánlhatom.

Ajánlom is, hiszen a füllesztően párás levegőben, csúszós és egyenetlen sziklaösvényen megtett több mint fél órás út végén egy újabb csoda várt.




Természetesen mielőtt elindultam tanulmányoztam a tisztáson felállított tájékoztató táblára írottakat, melyek a következő információkat árulták el:

Mióta a Talava boltívek szerepeltek a niue-i postai bélyegen, hírnevük messze megelőzi őket az ideérkező látogatók körében.

Ezek a különleges, a természet által megszámlálhatatlan éven át faragott ívek, mint őrszemek állnak a sziget fölött. A legnagyobbat egykor a betelepedők használták megfigyelő- és őrhelyként, kémlelve a látóhatárt, közelgő behatolók jeleit kutatva.
A cseppkő oszlopok és álló cseppkövek által határolt első barlang bejárata egy impozáns látnivaló, de nagyon csúszós tud lenni, így óvatosságot igényel.

A Talava megközelítése egy feltűnő csapáson lehetséges, amit nem túl nehéz legyőzni, habár néhány részen egyenetlen. Javasolt követni a különböző távolságokban, a fatörzseken elhelyezett narancsszínű jelzést, mely végig jelzi az ösvényt. Ajánlatos ezt a tanácsos megfogadni, mielőtt valaki megkezdi az utat.

A látogatására rendszerint az apály ideje a megfelelő, amikor lehetőség nyílik a legnagyobb boltív megközelítésére a sziklapadon át.

Kissé fáradtan, a verejtéktől és párától csurom vizesen megérkezve ismét elállt a szavam a látványtól. Minden úgy van, ahogyan a leírásban szerepel, sőt az ismertető csak morzsáját képes annak megjeleníteni, amivel itt szembe találja magát a látogató. 
A fáradtság és nem túl kellemes közérzet abban a pillanatban elszáll, amint a szűk nyíláson átküzdi magát a vándor és megpillantja a gyönyörű oszlopokat és a barlangot magát. Ám a valódi látványosság még hátra van. Néhány perc további óvatos sziklamászás és előtűnik a boltívek méltóságteljes látványa, háttérben a végtelen óceánnal. 















































1 megjegyzés:

  1. Én már az aggteleki barlangban elsírtam magam a szépség láttán..., képzelem, mi lenne velem ott, Nálad...!! :-D
    MESÉÉÉÉÉS!

    VálaszTörlés