2012. november 15., csütörtök

A Szikla látványosságai – Opaahi Sea Track


A most következő bejegyzés egy olyan hely bemutatását célozza, mely valójában történelmi esemény színhelye, ám ennek ellenére a helyiek nem igazán akként kezelik, azzal együtt, hogy ismerik és tisztelik a helyszín történeti jelentőségét.


Alofi déli végében, a repülőtér felé vezető út előtt, néhány száz méterrel jobbra található az Opaahi lejárata, ami évszázadokkal ezelőtt azzal szerezte mai hírnevét, hogy három kísérletéből sikeresen itt szállt partra James Cook kapitány 1774 évi hajóútja során. 




A lejárónál található ismertető táblán az alábbi részleteket tudhatjuk meg a jeles partraszállásról:

Az európai kapcsolatot és a kereszténység bevezetését megelőzően a niueiak hagyományosan nagyon óvták a szigetüket és az erre vetődő hajókat gyanakvással és ellenséges érzelmekkel fogadták.

James Cook kapitány 1774-ben, South Pacific hajóútja során három partraszállást kísérelt meg Niue szigetén. Az egyik itt, Opaahi-nál volt, ahol az emberei sikeresen megvetették a lábukat a szigeten, ahol is a szigetüket a behatolóktól védelmező, ellenséges toa (harcos) csapattal találták magukat szemben. Eltökélt kegyetlen ellenállást sejtetett,, hogy a harcosok szája pirosra volt festve a futi hulahula nevezetű banánfajta festékével.

Cooknál rózsafüzér, szög és érme voltak, mikor szembetalálta magát egy eldobott dárdával. Ekkor felemelte zászlaját és kijelentette, hogy a sziget a Britt fenségé, majd elvitorlázott az Endeavour fedélzetén és soha nem tért vissza. A következő 80 évben nem látogatott erre több felfedező.

Opaahit napjainkban a hagyományos vaka-s (kenu) halászok használják a tengerre szálláshoz és a kenuk tárolására. Könnyű betonlépcsők vezetnek le a szikla baloldalához, ahol lépcsők teszik lehetővé a víz megközelítését. Légző-csöves búvárkodásra és képzett úszóknak ajánlott hely.

Ha nem lenne történelmi hely, azt mondhatnánk, hogy ez is egy a sok sea track közül, ám kíváncsi szemek és kamerák itt is felfedezhetnek olyan szépségeket, melyek máshol nem, vagy nem ilyen formában találhatók meg. Az eddigi tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy Niue-n nincs két egyforma hely, de hogy unalmas sem, azt bizonyíthatják az alábbi fotók.


































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése