2013. január 24., csütörtök

A Szikla látványosságai - Avaiki Caves


Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam a közvetlenül a motel mellett, sőt részben a földterület alatt elhelyezkedő nevezetességet, az Avaiki Caves-t, az Avaiki barlangokat. Viszont, része a szikla látványosságainak ez a hely is, így hát visszautalva a korábbi bejegyzésre is, álljon itt a részletes ismertető.


Ahogyan a név is utal rá, két barlangról van szó, egy zártról, mely a szárazföld felől közelíthető meg és melynek kis medencéjéba az óceán felől csak két szűk nyíláson áramlik be a víz, valamint egy nyitottról melyet csak a víz felől, a reef-en át lehet megközelíteni.






A rövid ösvény elején található ismertető táblán érdekes információkat tudhat meg a helyet felkereső turista:

„Az Avaiki egy származtatott név a Havaiki, vagy Hawaiki ősi polinéz családnevekből. A szájhagyományok az első kenuról mesélnek, mely ehhez a partszakaszhoz hozta a polinéz bevándorlókat; hálából, hogy biztonságban idejutottak, a partot érés helyét elnevezték Avaiki-nek.
Ma újra megkülönböztetett figyelmet kap ez a nagyon különleges partraszállási hely, csak magas rangú engedély birtokában közelíthető meg.
Egy látványos cseppkőbarlangon keresztül, a jól megépített lépcsőkön és rámpákon vezet le egy rövid séta a lapos sziklapadhoz.
A sziklapadon áthaladva baloldalt 5 méterre található az elkülönült hideg vizes medence egy katedrálisszerű barlangban, tele fiatal hallal és törékeny korallokkal. A medence csak apály idején közelíthető meg. Az év bizonyos szakaszában a medencét lezárják figyelemmel a szaporodás miatt menedéket kereső kaloama reef halakra.”

Az ismertetőből kimaradt, így én teszem hozzá, hogy bal oldalt, egy rövid folyosó termetes szikláin átmászva, egy kisebb teremben találjuk magunkat, melynek óceán felőli oldalát egy kicsiny medence uralja, két keskeny nyílással a nyílt víz felé. Méretére jellemző, hogy a kristálytiszta vízben épp, hogy néhány uszonycsapással el lehet érni a másik falat, de a vízi világ így is élénken jelen van. Sok apró hal, hosszú lábú rákok néznek kíváncsi tekintettel a betolakodóra.

A már említett bejegyzés számtalan fotóval mutatja be Avaikit, de alább had álljon itt néhány újabb erről a szépséges helyről.

Az ösvény a barlang...





...majd a reff megközelítése.





A bal oldali barlang bejárata és belső tere...







...majd a jobb oldalon található katedrális a medencével.









1 megjegyzés: