Több hónapos tartozásomat
próbálom leróni eme bejegyzéssel, de be kell látnom, nehéz feladatra
vállalkoztam akkor, mikor a sziget gasztronómiai hagyományának,
ételkülönlegességeinek feltérképezésére vállalkoztam. Előrebocsátom, senki ne
várjon halomnyi különleges ételleírást, receptet, mert a sziget élete ezen a
téren is sokkal kényelmesebb, mint azt gondolni lehet.
Ennek talán egyik alapvető oka a
hatvanas években megjelenő civiziláció, melyek az akkori ciklont követően, új-zélandi segítség révén jutott el Niue-ra. Az egyforma házakat eredményező
építészeti stílus mellett gyökeret vertek a civilizált étkezési szokások
legegyszerűbb, mégis hangulatos formái, mint például a barbeque, ami szinte
uralja a sziget étkezési kultúráját.
Természetesen ennek ellenére a
kutatásaim nem mondhatók eredménytelennek, hiszen sok érdekes információt
sikerült összeszedni az étkezési szokásokat, ételalapanyagokat illetően.
A legtöbb mai termés, mi Niuen
található, nem volt őshonos a szigeten, legtöbbjük más országokból, mint Tonga,
Szamoa, vagy a Cook-szigetekről kerültek ide.
Annak ellenére, hogy több száz
zamatos gyümölcsöt és zöldséget hoztak be a hosszú évszázadok során, csak
néhány tudott alkalmazkodni Niue sziklás talajához illetve az időjárási
viszonyokhoz. Röviden, Niue egy valódi trópusi sziget néhány természetes
élelmiszer helybeli termesztésére alkalmas környezeti berendezkedéssel.
Ezzel együtt fontos megjegyezni,
hogy három elmélettel is igyekeznek a szakemberek magyarázni a sziget alacsony
mezőgazdasági kultúráját. Egyesek szerint egy niuean ember sem akar egész nap
rabszolga módjára az ültetvényeken dolgozni. A másik elmélet közelebb állhat a
valósághoz, ugyanis azt a tényt veszi alapul, hogy annyira kicsi a sziget
lakossága, hogy az így keletkező igények nem indokolják a naphosszat való
foglalatosságot az ültetvényeken. Itt vetem közbe, hogy a múlt évi népszámlási
adatok alapján a 1347 fő él a szigeten és ennek alig 50%-a a helyi lakos. Egy
harmadik elmélet szerint az Új-Zélandról behozott termékek olcsóbbak és
kényelmesebb használatúak, mint ha ugyanezt a szigeten kellene megtermelni.
Hogy mi lehet a pontos oka ennek
az állapotnak, mit én most nem másnak, mint gasztronómiai csalódásnak tudnék
nevezni, valójában megfejthetetlen, még ha csak az alábbiakat veszem alapul.
Pár alkalommal már megfordultam a
helyi piacon ennyire kevés lehetőséget helyi élelmiszer alapanyagok
vásárlására, ezzel szemben rengeteg csirke látható az ország egész területén, szabadon,
az utak mentén, a fák között. Hihetetlen, de ezzel szemben mind a csirkét (fagyasztott
állapotban), mind a tojást az üzletben lehet megvásárolni, melyek természetesen
az új-zélandi feldolgozó üzemek termékei. Az igazsághoz azért hozzátartozik,
hogy a múlt év óta legalább két helyi lakos felismerte a lehetőséget és
elkezdte a csirke és tojás helyi előállítását, de ezek a próbálkozások még
nagyon a kezdeteknél tartanak.
Persze összességében érthető ez a
helyzet, hiszen a350 itt élő embernek nem üzlet helyben az élelmiszer
előállítás. Mindazonáltal a niuean emberek láthatóan jól tápláltak,
egészségesek és egyáltalán nem éheznek, mint néhány más részén a világnak.
Ennyi tudományos okoskodást
követően azt hiszem itt az ideje azt a néhány helyi élelmiszert bemutatni,
melyek helyben is megteremnek.
Paw-Paw (papaja)
A föld egyik legédesebb
gyümölcse. Szinte bárhol lehet találkozni vele útközben és irtások szélén,
telkeken. Valójában annyira hétköznapi gyümölcs, hogy piacon szinte egyáltalán
nem látni, benzinkutaknál fordul néha elő, de ritka a vásárló, ha egyszer akár
ingyen is hozzájuthat bárhol, hiszen a legtöbb háznál megtalálható legalább egy
ilyen növény és szívesen megosztják bárkivel.
Szerencsés módon a motelnél is
megtalálható ez a nagyszerű gyümölcs, sőt, amint a képen látható az utánpótlás
is biztosított.
Coconut (kókusz)
Szinte minden egyes ételhez
használják a szigeten, sőt időnként egyik kedvenc csemegém a kókuszos kenyér,
ami inkább süteménynek mondható. A fiatal zöld kókuszdióból fogyasztott kókusztej
minden alkalommal üdítően szomjoltó és emellett igen tápláló is. Miután a
kókusztejtől kiürült diót feltörjük, élvezettel fogyasztható a hófehér,
jellegzetes zamatú „hús”, mely akkor a legélvezhetőbb, ha még zselatinszerű az
állaga.
A motel körüli telek
jellegzetessége a rengeteg kókuszpálma, így ennek a nagyszerű gyümölcsnek sem
szenvedem a hiányát.
Banana (banán)
Ez az egyik gyümölcs, amit nem
egyszerű megtalálni a szigeten, bár minden jeles alkalommal lehet vásárolni.
Talán az egyik azok közül, melyeket a szerencsés tulajdonosok kereskedelmi
forgalomba hozott gyümölcsként árulnak itt is.
A motelnél egy fajta, az úgy
nevezett lady fingers banánból található egy kicsi ültetvény, mely épp arra
elég, hogy időnként kóstolót adjon az igazi, napon érett banán nagyszerű zamatából.
Mango (mangó)
Az október hónap nem csak személyes
okok miatt bír már jelentőséggel a szigeten, ugyanis ebben a hónapban érik a
csodálatos zamatú, lédús, de annál nehézkesebben fogyasztható mangó. Valójában
nem is volt tudomásom, hogy terem ez a gyümölcs itt, de később kiderült, hogy
nem csak házaknál, hanem az utak mentén, az erdő széleken is fel lehet lelni
ezt a termetes fát. Jellegzetes ismertetőjele egyébként a lehullott és állatok
által örömmel fogyasztott, erjedésnek induló gyümölcsök átható szaga.
Taró (taró)
A növény gyökere alapélelmiszer
az egész Csendes-óceáni szigetvilágban és ez nincs másként Niue-n sem.
Gyakorlatilag a kenyér helyettesítője, láttam, sőt kóstoltam egyszerű konzerv
tonhal mellé fogyasztva is. Levelei is fogyaszthatók és ez talán az egyetlen
növény, melyet tudatosan és gondosan termesztett formában gondoznak a helyiek a
sziget nagy területén megtalálható ültetvényeken.
Pork (sertés)
Számos sebtében összeállított
akol található az utak mentén a házak közelében, melyekből röfögés hallatszik.
A sertést nem fogyasztják itt rendszeresen, általában speciális szertartások,
családi ünnepek idejére van fenntartva. Természetesen ha ettől eltérő
időpontban kívánja meg az itt gyökeret vert halandó, akkor bármikor
megvásárolhatja az Új-Zálandról behozott fagyasztott terméket, hasonlóan a
csirke, vagy marhahúshoz.
Fish (hal)
Rengeteg ehető és ízletes hal
található a Niue vizeken, melyet nagyrészt speciális módon, kókusztejben
pácolva fogyaszt a helyi lakosság, de természetesen sütve és főzve is
elkészítik. Jelenleg egy halász dolgozik a szigeten, kitől alkalmanként igen jó
ár-érték arányban lehet megvásárolni a halat, de a helyiek általában saját
kenujukon vízre szállva fogják meg a család részére szükséges mennyiséget.
Coconut Crab, or Uga (kókuszrák,
vagy unga)
Pontosan senki sem tudja a számukat a szigeten. Talán az egyik valódi csemege a szigeten, bár nem volt még
szerencsém kóstolni, mivel étkezdékben, éttermekben nem kapható. A turisták
részére éjszakai uga vadászatokat szerveznek a helyiek, ahol mindenki
kipróbálhatja némi pénzért cserébe a vadász szerencséjét. Jó esetben egy ilyen
alkalommal elcsípett uga akár két felnőtt részére is elégséges vacsora.
Shells (kagylók)
A zátonyokon változatos fajok
élnek, melyek apály esetén megközelíthetők és egy fém eszköz az „unglue”
segítségével meg is szerezhetők ezek az állítólag ízletes lények. Szerencsére
sehol sem jellemző a nagytételben kagylót gyűjtő ember, ám így még ehhez az
étekhez sem volt szerencsém.
Most pedig néhány olyan ételt említenék, sajnos egyenlőre képek nélkül, melyek helyi specialitásnak mondhatók.
Poke Loku
Az állítólag nagyon finom csemege
papaja, kókusztej, valamint csipetnyi maniókakeményítő keveréke.
Lu
Fiatal taró levelek kókusztejjel.
Elmondások szerint az íze a spenótéhoz hasonló. Nagyon finom helyi ételnek
számít.
Pitako Kapia
Hagyományos manióka kenyér, mely
egyáltalán nem tartalmaz egyéb lisztet. Néhány alkalommal már fogyasztottam,
igen finom, valóban egy sűrű, édes kenyérre, de leginkább süteményre emlékeztető
íz világgal.
Nos, nem sok, de ennyit sikerült
eddig kideríteni erről a területről. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy
rendben, de akkor min élnek a helyiek, sőt miért látható, hogy inkább a többség
némi túlsúllyal rendelkezik és nem sovány?
Egyszerű a titok, a helyi étkeket
majdhogy nem felváltotta a barbeque. Ez egyszerű, gyors módja a hétköznapokon
és falunapokon az éhes gyomor megtöltésének.
A hagyományos umu használata a hétvégekre
marad leginkább. Az ám, de erről még nem is szóltam. A Csendes-óceáni
szigetvilágban egységesen használt ételkésztési technika, mely valóban ősinek
mondható.
A legkülönböző ételeket készítik
el így, egy földbe vájt gödörben rakott tűzön felhevített kövek és banánlevelek,
vagy újabban alufólia segítségével. Az ételeket – ami a gyümölcstől, a
zöldségen át a húsokig bármi lehet -, előkészítve, fűszerezve banánlevelekbe,
vagy alufóliába csomagolva rakják a forró parázsra, majd az előzőleg ugyanitt
felhevített kövekkel fedik le az ételt, néhány órára magára hagyva azt.
Kedves itteni ismerőseim
jóvoltából egy alkalommal megízlelhettem az így sütött fűszeres csirkét, taró
levelekkel, valamint a sült breadfruit-ot és a tarót is. Össze nem hasonlítható
íz élmény volt egy modern módon elkészített étellel.
Egyenlőre ennyi erről a
területről, de ígérem, ha még lesz rá módom, tovább kutakodom és természetesem
közkincsé teszem a helyi étkezési szokásokkal, ételekkel kapcsolatos új
információkat.
Köszönjük!
VálaszTörlésNagyon szívesen.
TörlésAzt azért elárulom, hogy még tovább kutakodom a témában, ha találok valamit pontosítok.
the blogger