2013. február 19., kedd

Kicsi a világ...


Az elmúlt estéken intenzíven kutattam valami után a világhálón, amikor olyan információra bukkantam, ami miatt ismét igazolódni látszik a címben jelzett tézis.



A történet ott kezdődik, hogy Niue nem csak az ingyenes WIFI ellátottságával vált ismertté néhány éve, hanem bélyeg és érme kibocsátóként is számon tartják a világban, leginkább persze a gyűjtő szenvedéllyel megáldott bélyeg- és érmegyűjteménnyel büszkélkedők körében.

Az előbukkant információ szerint, viszont ezen a téren legutóbb, 2010 októberében némi magyar vonatkozása is volt egy, a szigeten forgalomba hozott érmesorozatnak, mely a történelem tanulmányainkból is ismerhető, ókori Borostyánkő útnak állít emléket.

Mi is volt a Borostyánkőút?

A Borostyánút, vagy gyakrabban Borostyánkőút egy ókori kereskedelmi útvonal elnevezése, melyen leginkább nyers borostyánkövek szállítása történt. Évszázadokon át vezetett ez az országút Észak-Európából a Földközi-tengerig, melyen a dísztárgyak egyik alapvető kellékeként szállították a borostyánkövet a Balti-tenger partjától, át a kontinensen Itáliába, Görögországba, Egyiptomba és a Fekete-tengerhez, már időszámításunk kezdete előtt is.

Az út megépítése Tiberius császár uralkodása (14-37) alatt kezdődött meg, mellyel párhuzamosan szerveződött a hadsereg utánpótlási útvonala a germán frontig. A Római Birodalom bukása után lezajlott népvándorlások során a római utak nagyrészt megsemmisültek, ám a Borostyánkőút maradványai fellelhetők, melyek közül a Szombathelyen feltárt útszakasz bír a legnagyobb jelentőséggel.

A római időket követően szinte a 20. század elejéig az ősi Borostyánkőút nyomvonalát követve bonyolódott le a kereskedelmi forgalom Közép-Európából az Adria felé irányulva, ugyanis az Alpok hágóin átvezető utak még alig voltak járhatóak.   

Nos, ennyi történelmi visszatekintést követően lássuk a magyar vonatkozással bíró érméket.

A lengyel pénzverdében előállított 1 dolláros ezüstérme egyik oldalán egy római katona feje mellett egy római kocsi látható, ilyennel szállították a borostyánt a Borostyánúton. A hátteret a Balti tenger stilizált képe tölti ki, felette körívben az „Amber route” (Borostyánkőút) felírat kapott helyet. A pénzverde jele melletti területet Niue államfőjének, II. Erzsébet angol királynőnek a képmása, az értékjelzés és az ország név (Niue Island) foglalja el.

Ám ami leginkább szívmelengető a magyarnak az az érme másik oldalán látható kép, ugyanis e mesés szigetország egydolláros ezüst, és ötdolláros aranyérméjén a szombathelyi székesegyház, felette nagy Szombathely felirattal, valamint egy igazi, minőségi borostyán díszeleg.




A sorozat első darabját 2008-ban adták ki, majd a szombathelyi motívummal díszített, a sorban hatodikként kiadott érme 2010 októberében dobogtatta meg a gyűjtők szívét. Mindkét érme limitált darabszámban, az ezüst 10 ezer, az arany 2 ezer példányban került forgalomba.

Az ezüstérme 38,61 mmm átmérőjű, 28,28 gramm, anyaga Ag925, míg az arany változat 27 mm átmérővel rendelkezik, 15,5 gramm és az anyaga Au900.
Az érméken látható szombathelyi székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb templomaként ismert, tornyai messziről jól láthatóan magasodnak a város fölé.



Nos, ennyire kicsi a világ, avagy valóban igaz lehet, hogy piciny országunk Európa közepe és mióta világ a világ, minden fontos útvonal áthalad a Kárpát-medence területén. 
Mindenesetre jó érzés tölt el, hogy 25 ezer kilométer távolságban, egy zsebkendőnyi méretű korallsziget értékes és méltán keresett érméjén egy magyar város köszön vissza az idevetődött világjáróra.  






forrás: a világháló

2 megjegyzés: