2013. március 2., szombat

A Szikla látványosságai – Avatele Oneonepata Beach


Van egy rövid partszakasz a sziget déli csücskén, mely jelentős mértékben különbözik a többi, leginkább összefüggő sziklapadként megjelenő partszakasszal. Ezen a helyen feltűnően nagyobb az apró kavicsos, mondhatni homokos rész, ráadásul lejtős elhelyezkedésű, ami kedvez a bátortalanabb fürdőzőknek és a kezdő búvártanoncoknak egyaránt.


Nem véletlen tehát, hogy a viszonylag meredek lejárón megközelíthető Avatele öböl neve Avatele Oneonepata Beach, hiszen valóban egy beach hangulatát idézi maga a látvány is.

 




Az ismertető táblán érdekes információkat talál az idelátogató az öbölről:

„A homok föveny kiterjedése itt, Avatele öbölnél - mint egy kiemelkedő tereppont -, kedvező partszakasz volt a korai kereskedelmi vitorlás hajóknak. Azok a napok régen elmúltak, de a kicsiny, csendes homokos öböl ma is jól szolgálja a halászokat, a búvárokat és könnyűbúvárokat.

Noha a homok javarészt durva szemcsés, ez egy gyönyörű terület egy piknikre és a közelben cirkáló púpos hátú bálnák megfigyelésére. Egy sor érzékeny korál szerkezet és különféle halak tengeri életébe lehet betekinthet, egy nagyszerű könnyűbúvár gyakorlat során.
Az áradás erejének következményeként, naponta erős sodrás halad keresztül az öblön, át a sziklapadon, ki egészen a rámpa széléig.

Az Avatele part a helyi legendákból is ismert, melyek egy Mataginifale nevű fiatal leányról mesélnek, aki híres volt a hiapo (tapa) készítési ügyességéről és gyakran töltötte napjait a parton, mesterségét gyakorolva. A helyiek megkérhetők, hogy meséljenek ezekről a történetekről.”

Ugyan eddig nem sikerült sem szótárak, sem helyiek segítségével megfejtenem, hogy mi is lehet az a hiapo, vagy tapa, mindössze utalás van arra, hogy valamiféle kelmefestési eljárásról lehet szó. Ezt sejteti az a monda is, melyet ugyancsak az információs tábla oszt meg a látogatóval:

„Mialatt Mataginifale hiapo-ját csapkodta a part köveihez, sokszor énekelt és dalolt munka közben. Csábító hangjára, minden hal összegyűlt az öbölben, hogy csodálják a lány énekét, ügyes foglalatosságát és kérték, fesse le őket bármelyik színnel, amit ők kérnek. Az egyik napon egy bálna úszott a szorgoskodó Mataginifalehoz és kérte fesse le őt. Mataginifale gúnyosan válaszolt "ulu pekepeke", ugratva a bálnát, nagy púpos feje miatt.

A bálna mélységesen megsértődött és megesküdött, bosszút áll Mataginifalen. Mikor a lány elfordult, a bálna felemelkedett és egészben lenyelte őt, majd eltűnt Oneonepata partjairól.
A bálna gyomrának fogságában eltöltött napokban Mataginifale megfigyelte, hogy az nem úszott hosszú ideig - a lány használva a dereka körül, ruhájában elrejtett szerszámait, addig kaparta lassan a bálna gyomrát, míg megszökött.

A bálna gyomrából való kikerülése után, egy másik parton találta magát. Mataginifale Tongán ért partot, ahol hamarosan a király menyasszonya lett.”

Hogy a monda valóban megtörtént-e csak Mataginifale, vagy a bálna tudná igazolni, de hogy a partszakasz ma is gyönyörű, bizonyíthatják az alábbi képek.




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése