2012. július 2., hétfő

A kézművesség remekei – 2. rész

A szombati nap közel a szokásos módon telt el, kivéve, hogy a délután meglátogatott Joe barátom, kezében egy halom Pow Pow (papaja). Miután jeleztem neki, hogy lassítson a közeljövőben a gyümölcs leszállításával, mert tele van a hűtő, nem győzöm elfogyasztani, leültünk kicsit átbeszélni a világ dolgait.


No, nem kell a világpolitikára, gazdasági válságra gondolni itt, a mi világunk – azon túl persze, hogy itt mindenki, így én is igyekszünk tájékozottak maradni -, leginkább a sziget körvonalán belül él és lüktet, már ha ezt az itteni ritmust illik ezzel a jelzővel illetni.

A beszélgetés végén kérdezi Joe, hogy hogyan haladtam a második pálmalevél kosaram megalkotásával. Mi tagadás, abba maradt félúton az elkészítés, mert egyszerűen nem jöttem rá, a következő lépés a fogásaira.   Megállapodtunk, folytatni fogjuk az ez irányú tanórákat, de most azért megmutatná nekem egy sokkal egyszerűbb tárgy elkészítési fogásait, hogy ne szegje kedvem a kosár sikertelen elkészítésének élménye.
Nosza, rajta!- mondtam semmi jónak nem vagyok az elrontója, ráadásul nagyon kedvelem ezeket a helyi kézműves remekeket.

A szóban forgó tárgy alapját ugyancsak a kókuszpálma levele adja és elkészítést követően egy jó esetben tetszetős, de mindenesetre hőségben igen hasznos eszköz alakítható ki, ami nem más, mint egy könnyű, praktikus legyező.

Az elkészítéshez a legyező esetében a levél végét használjuk fel, mégpedig egy csöppnyi átalakítást követően, amihez mindössze egy éles késre van szükségünk a kezünkön kívül.




Az így kialakított levél két oldalán maradt 10-10 levélből elsőként egy középen végigfutó, egyszerű fonatot kell készíteni, hasonlóképp, mint mikor a hosszú hajból készítünk hármas fonatot. Ha ezzel készen vagyunk, a jobb oldali alsó levelet megtörve felhajtjuk a szár mellé és váltakozva átfűzzük a többi levél között. Ugyanezt tesszük a következő 3-4 levéllel, így egy fonatot kialakítva a levelek egybefűzésével.





















A baloldalon hasonló módon járunk el, azzal a különbséggel, hogy fonák irányba törjük meg a leveleket, vagy egyszerűen átfordítjuk a levelet és így hajtjuk fel a az előbbi módon a leveleket. A fonatot úgy kell elkészíteni, hogy a két oldalról - középirányba húzva a leveleket -, befelé egy csúcsban végződjön a fonat, majd a legfölső levelet visszatörve, átbujtatjuk a legközelebbi keresztező levél alatt.



Gyakorlatilag nincs más hátra, minthogy minden levéllel váltakozva elvégezzük ezt a műveletet. A szoros fonat és ez által a tartós legyező kialakítása valósítható meg a visszahajtott levélágak több levél alatt történő átbujtatásával.


















Az így kialakult és fölösleges hosszúságú leveleket levágjuk, és máris használatba vehetjük az első kísérletre nem igazán szimmetrikusra sikeredett, de annál sokkal jobb szolgálatot tevő legyezőt.


















Ahogy olvasom a híreket, odahaza épp az ilyen eszközök könnyíthetik meg most leginkább a kánikulai meleg elviselésére. Az Állatkert és Növényház látogatása esetén föltétlenül javaslom a Pálmaház meglátogatását és a lehullott pálmalevelek, közelharcok árán való megszerzését, mert így Kedves Olvasóm is elkészítheti ezt a remekbe szabott kánikulai kiegészítőt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése