2012. július 22., vasárnap

Village Show, Alofi


Ma egy kissé borús reggel köszöntött ránk, de ez ebben az évszakban maximum annyit jelez előre, hogy napközben lehet számítani némi záporra, de semmiképp nem nagy esőzésre. Nem rettentette vissza az időjárás a capital éppen aktuális falunapjának megrendezését, így a ma délelőtt programja adott volt.


Igazából nem számítottam másra, mint az eddig látott falunapok megszokott eseményeire, gondoltam a különbség mindössze annyi lesz, hogy most az ország fővárosaként számon tartott Alofiról van szó. Utólag belátom, hogy a tapasztalatok felülmúlták az előzetes elvárásokat, mert egyrészt a tömeg - pedig mondhatni későn, tíz óra környékén értünk a helyszínre -, másrészt a sokkal színesebb kulturális programok igazolták, hogy ez a rendezvény a fővárosé.


Új információként megtudtam, hogy Alofi ebben az évben a piros szín jegyében rendezte a legnagyobbnak mondható közösségi eseményt. A sokéves szokás ugyanis az, hogy év elején minden jelentősebb méretű és Village Show rendezésére vállalkozó közösség egy színt választ magának, mely megadja a megrendezésre váró falunap alapszínét és így picit talán a hangulatát is. Igazából az eddigi hasonló eseményeken is feltűnt, hogy az emberek többsége hasonló színárnyalatú öltözékben, vagy épp azonos színű pólóban vesz részt, de ennek valódi okára csak ma derült fény számomra.



A kirakodó árusok portékái között megtalálhatóak voltak a már ismert és az itteni bejegyzésekben is bemutatott kézműves termékek, de sok, eddig még nem látott műremekre is rábukkantam. Feltűnt az is, hogy itt valóban a legszebb és legnemesebb termények kerültek a látogatók elé.















Végre láthattam a sziget egyik jellegzetes és állítólag igen ízletes állatát is a kínálat között, ugyanis egy kosár gumival gúzsba kötött uga (egy itt honos szárazföldi rák fajta) pislogott rám az egyik árus standján. Látványos, ugyanakkor állatbarátként kissé elszomorító volt számomra a hosszú madzaggal pórázra kötött termetes példány, mely harcos mozdulatokkal jelezte, hogy még így fogságban is hajlandó megvédeni magát.



A kulturális bemutató ezen a rendezvényen már túllépett a sziget határain, ugyanis a helyi hagyományos táncok és dalok mellett tehetséges előadók adtak ízelítőt a környező szigetek és az anyaország népi hagyományaiból. 
Hallhattunk és láthattunk nemzeti viseletbe öltözött előadóktól tongai, Cook szigeteki és Szamoai táncokat, de nem maradhatott ki a repertoárból a kiwi hagyományokat felelevenítő tánc sem. 









Színes kavalkádot, érdekes hagyományokat, mosolygó és gondtalannak tűnő, aktív közösségi életet élő embereket láttam ma is, megérte ez a Village Show is a rászánt időt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése