2014. december 18., csütörtök

The City of Dreaming Spires

November meglepően szép utolsó vasárnapján egy hirtelen ötlettől vezérelve ismét rövidke kirándulásra invitáltam barátaimat. Csodálatos napsütés, kellemes hőmérséklet, ám ennek ellenére majdnem a nap delelőjén sikerült elindulnunk célunk felé. Azzal a tudattal foglaltuk el helyünket az autóban, hogy a késői indulás és a korai sötétség okán csak ízelítőt kaphatunk a célterületről, ám így is sok új élménnyel gazdagodva térhettünk nyugovóra azzal az elhatározással, ide sem először látogattunk el. 




Utunk célállomása Oxford városa volt, melyet előszeretettel becéznek a címben szereplő néven: az álmodó tornyok városa. Ezt első alkalommal Matthew Arnold mondta a városra, az egyetem épületeinek harmonikus építészeti megoldásai miatt.

Oxford városa Londontól nyugat-északnyugati irányban, mintegy 85 km távolságban fekszik.
Először az angolszászok birtokolták és ekkor valószínűleg Oxenaforda volt a neve. Első írásos említése a 912-ben kiadott Anglo-Saxon Chronicle-ben (Angolszász Krónika) olvasható. A 10. század fontos katonai határvárosa volt Mercia és Wessex királyságok határán. A dánok által is sok alkalommal megtámadott település és egyetemének védőszentje Szent Frideswide.

A University of Oxford első írásos említése egy 12. századbeli feljegyzésben található. Az egyetem legrégebbi részei az University College (1249), a politikus tanoncoknak otthont adó kollégium, a Balliol College (1263) és a Merton College (1264), mely egy független tudományos közösség részére alapíttatott II. Henry és Edward által.

Az egyetem fontos és a mai napig központi része a Christ Church Cathedral, mely egyedülálló abban a tekintetben is, hogy egyszerre egyetemi kápolna és katedrális. Eredetileg Szent Frideswide Kolostorának temploma volt, majd később ezt bővítették és beillesztették a Cardinal's College épületegyüttesébe. 1546 óta az oxfordi egyházmegye székesegyházaként is funkcionál.

A kapcsolat az egyetem és a város között hosszú ideig nem volt felhőtlen. Jó néhány hallgatót megöltek az 1355-ben zajló Szent Skolasztika napi lázadáskor. 
1642-ben, az angol polgárháború idején Oxford adott otthont I. Károly udvarának, miután a királyt kiűzték Londonból.

A bevándorlók megjelenésével az autóiparban, az egyetemen tanuló külföldi diákokkal a városnak mostanra multikulturális hangulata van, melyet csak fokoz a sok bár, kávézó, étterem, klub és kisebbségi boltok sokasága. Ma már elmondható, hogy Oxford a legmultikulturálisabb városa az országnak. Lakosai közel húsz százaléka az országon kívül született, valamivel több, mint  huszonhárom százaléka pedig valamelyik etnikai kisebbséghez tartozik.

Kevésbé ismert talán, hogy Oxfordban működik egy másik egyetem is, az Oxford Brookes University, mely 1992-ben kapta meg az egyetemi rangot. A korábban politechnikumként működő intézmény az utóbbi öt évben a legjobb új egyetem cím birtokosa is.

                                                                                                                                            (a wikipedia nyomán) 

Most pedig jöjjön a látnivaló. Néhány fotó a város, de leginkább az egyetemi épületegyüttes részleteivel.































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése