2013. november 10., vasárnap

Új hely, új ismeretségek, új tapasztalatok

Soha nem okozott számomra problémát a fizikai munka annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben más jellegű tevékenységben volt részem. Valójában most is leginkább azoktól az eddig tapasztalt rossz élményektől tartottam, melyeket odahaza tapasztaltam. Nem számít a tapasztalat, a rutin, a széleskörű szakmai gyakorlat, ha elmúltál ötven, a kutyának sem kellesz.
Nincs más lehetőség, megkeresni azt a helyet, ahol értékelik a munkámat.



Azt tudtam, hogy Angliában akarom folytatni, ami még mindig nem biztos, hogy a végcél. Információ szerzés, majd a számomra legoptimálisabb megoldást megtalálását követően, pillanatok alatt egy hatalmas warehaus munkaügyi referensének telefonhívását fogadhattam, majd néhány nap múlva már személyes információt hallgathattam.

Luton, Egyesült Királyság. Itt nem számít, hogy mi voltál ez előtt, pillanatnyilag az sem számít, hogy mi a végzettséged és gyakorlatod, de főleg nem számít, hogy mennyi éveidnek száma. Csak egy a fontos, érted-e a feladatot és el tudod-e végezni a rád bízott munkát.
A feladat számomra minden szempontból új és egy hét után azt mondhatom, hogy bármilyen szokatlan és fárasztó is élvezni tudom. Bizonyára nem lesz ez így mindig, de tudom, hogy az első benyomásaim minden téren meghatározóak voltak eddig is. Most is bíztatóak és jól érzem magam a fáradt izmok masszírozása ellenére is. Azt írtam a minap egy helyen, hogy érzem olyan izomkötegek létezését is a lábaimban, melyekről eddig nem is tudtam. Valóban így van, de ez a fáradtság kellemes fáradtság.
Sokat jelentett persze, hogy milyen környezetben töltöm a munkán túli időmet. Nem állíthatom, hogy kacsalábon forgó házban élek, sőt sokkal inkább kollégiumi szintű ellátásnak mondható ez, de tudom, hogy szerencsém volt, hisz jó emberekkel osztozom ezen a helyen. Magyarok vagyunk, még ha két országból jöttünk is. A jobbik fajtából való magyarok, akik figyelnek egymásra, akik, ha kell ételüket is megosztják a másikkal itt az emeleten. Jó társaságba cseppentem.

Egy ilyen, véletlenszerűen összeverődött társaságban mindenki keresi a hasonlóságot a másikban és ez alapján próbál kapcsolatokat erősíteni. Szerencsés esetben ez automatikusan működik. Szerencsés vagyok ebben is, hisz működik. 

Toni, ki néhány hónapja él már itt, egy érzékeny lelkű nagy gyerek, a felelősségteljes gondolkodása és 47 éve ellenére. Mindannyian kedveljük, hisz napról napra felvidítja valamivel a társaságot, sőt meglepetést tud okozni időnként határozott és ellentmondást nem tűrő fellépésével is.

Sly Erdélyből való és Ő is több hónapja éli az itteni életet. Eleinte visszahúzódó, komoly embernek tűnt, bár barátsággal fogadta a közeledést. Néhány nap alatt kiderült, hogy valóban egy komoly, felnőtt gondolkodású és viselkedésű ember a maga 23 évével. Segítőkész, jó társaság.

Gabi néhány nappal korábban érkezett, mint én, így hozzá képest is újnak számítottam, mégis az első pillanattól kezdve közvetlen, segítőkész és barátságos volt. Készséggel elkalauzolt a városban, ha szükség volt rá és számtalan hasznos tanáccsal látott el az első perctől kezdve. Tette ezt önzetlenül, 29 évesen női mivoltát nem előtérbe helyezve.

Walter szintén erdélyi, és igazán jellegzetes székely hanghordozása, szóhasználata teszi figyelemre méltóvá, ugyanúgy, mint Sly barátunkat. Ő aznap reggel érkezett, mikor én a délutáni órákban. Még az nap kiderült, hogy hasonló felfogásunk van az élet dolgairól, sőt mindketten kíváncsiak vagyunk a városra, fel akarjuk fedezni mielőbb és ráadásul a fotózás is kedvenceink közé tartozik. Még azon a hét végén tettünk közösen egy sétát és bebarangoltuk a város egyik gyönyörű parkját (következő bejegyzés témája) és készült jó néhány fotó is. Érdekes módon a korkülönbség (39 éves) eddig nem volt zavaró tényező.

S, van a "futottak még" kategória, a fiatal reménységek csapata, csupa fiatal titán. Persze a maguk mentalitásával, érdeklődési körükkel és világról alkotott véleményükkel klikkesedve. Nem igazán barátkozóak. 

A múlt hét négy napja munkával telt. Ébresztő negyed ötkor, munkakezdés hatkor és finish délután kettőkor. Mindhárman, Gabi, Walter és én éjszakai műszakba kértük magunkat a választható délutáni és éjszakai közül, gondolva arra, hogy így talán barátságosabb napszakra esik majd a szabadidő. Hogy ez így lesz-e, a jövő titka, ugyanis az első két hétben biztos, hogy délelőtt kell bejárni, szakmai képzéseken veszünk részt. Hogy mit kell végezni, most nem részletezném, korai lenne még, hisz a tréning időszakában vagyunk.

Sokkal viccesebb, hogy a többször pontosított buszjárat ellenére az egyik napon hazaindulván felszálltunk egy jól számozott, csak ellentétes irányba közlekedő autóbuszra, így az első közös buszos kirándulást is abszolválhattuk, aminek az lett az ára, hogy fél öt körül léptünk be a ház ajtaján. Mondanom sem kell, hogy azóta kétszer is ellenőrizzük az épp befutó menetrendszerinti járat úti célját.

Egyébként érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam az angol bürokráciát tekintve is. Bankszámla nyitásnál a rendszer különböző szempontok szerint hitelképességet ellenőriz és mivel azonos lakcímről azonos időben két számlanyitási igényt érzékelt, a kevésbé szerencsések csoportjába kerültem, számomra csak egyszerű cash account nyitására nyílt most lehetőség. Persze, a készséges és kedves ügyintéző ígéretet tett, hogy ha három hónap múlva meglátogatom, átalakítja a számlát a kívánt módozatra. S, ami a tapasztalat lényege: a számlanyitás kedden történt, majd a csütörtöki postával kézhez vehettem a dombor nyomott bankkártyámat. Lehet, hogy ez a normális és nem az ami odahaza szokványos?

Összbenyomás címszavakban, két hét után:

-        Anglia egy érdekes ország, sok furcsasága ellenére rengeteg emberség tapasztalható az első perctől kezdve.
-        Az igazi magyarok bárhol is legyenek a világban, tudnak összetartók lenni.
-        A fizikai munka igenis tud örömöt szerezni a nehézsége ellenére is.
-        Jó érzés az, ha csak a saját feladatáért tartozik felelősséggel az ember.
-        A munkának itt van becsülete.


Hogy a fenti állításokat mire alapozom, hamarosan ki fognak derülni a következő bejegyzésekből.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése