2012. május 23., szerda

Look Out, azaz, nézzük mi történik mostanság


Néhány napja, ha az eső épp nem hátráltat, igyekszem a régen használt, de új tervek szerint majd egyszer megszépülő Look Out, azaz a kilátó helyét, a telek legnagyobb szikláját megtisztítani a sűrű növényzettől.


Érdekes, hogy mindig, mikor erre a részre tévedek, egy teljesen más világ elevenedik meg előttem. Egy kopár, elhagyatott, fantasztikus filmekben sokszor látotthoz hasonló táj ölt képet előttem, de úgy, mintha csak idepottyant volna az érintetlen sűrű növényzet közepébe. Izgalmas dolog a sziklák között egyensúlyozva beleképzelni valami létező formát a kővé dermedt múlt rideg és törékeny maradékába.

Aztán később elgondolkodni azon, hogy hogyan lehet egy megkövült korallszirt ennyi szépséggel és tekintélyt parancsoló, mégis kedves külsővel megáldva. Rá kell jönnöm minden alkalommal, hogy valóban gyönyörű a természet, ha azt békés szívvel és nyitott lélekkel csodálja az ember.

A képen a nagy szikla, melynek aljában látható a két, régi korhadó pad. Azok helyére tervezett egy komoly, korlátokkal és csúszásmentes felülettel ellátott deck, melyen kényelmesen elférhet majd akár tüöbb ember is.


És a környék, mely a nyitó gondolatokat ébresztette. Nem hiszem, hogy bárki ellentmond, gyönyörű ez a maga nemében.




Vagy 15 méterrel a sziklaszirt alatt az alábbi kép tárul a szemlélődő elé. Ezért tervezett a kilátóra is korlát, hisz itt pillanatokon belül a mélybe zuhanhat a figyelmetlen barangoló. Egyébbként a fotó készítésének idején pontosan az Avaiki Caves nyitott barlangja felett álltam, mindössze mésfél, két méter vastag sziklaszilárd korallon egyen súlyozva.


S, hogy miért volt érdemes ennyi szót fecsérelni néhány kopár sziklaszirtre?  Persze, hogy a látvány miatt. Azt tartják a szigeten, hogy sok szép kilátót alakítottak ki az üzemelő szálláshelyeken, de az egyik legszebb adottsága ennek a motelnek van. Én minden elfogultság nélkül elfogadom ezt a véleményt.

Ilyen csodák látványa tárul a kilátó alatti területre lenéző szemébe:



Végül íme némi ízelítő abból, hogy ma mit láthatott a képzeletbeli árbockosárból távolba tekintő szárazföldi kalóz:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése