2012. május 27., vasárnap

A szezon vitorlabontása


Akár szó szerint is érthető a cím, hiszen megérkeztek az első fecskék (de erről később) és érdekes módon ezen a tájon alapvetően a téli, azaz a száraz időszak a turista idény.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján évszak megnevezésével erősen vitába szállnék,ugyanis e bejegyzést is az zuhogó eső, a felhőszakadás okozta nappali sötétségben írom. Ráadásul ez volt jellemző szinte minden napra, mert vagy esővel kezdődött, vagy napközben zúdult le az égi áldás.

Talán az alábbi képek jól átadják, hogy mire gondolok. Mindez történt egyik percről a másikra, a szikrázó napsütést hirtelen a lezúduló eső mosta le az égről.

Víz, alig karnyújtásnyira...

...de víz a szürkeség lepte távolban is.
De térjünk vissza az eredeti témára, a turista szezonra, melyre a felkészülés már hetekkel ezelőtt megkezdődött a szigeten. Megszaporodtak az út menti füves útpadkát gondozó kertészek, az itt jellemző eső okozta aszfalt lukakat betömködő útjavítók, de például vadonatúj poggyászkocsikon száguldoznak a gyerekek a reptéri váró teraszán. A kikötőben az eddigi két-három horgonyzó bója helyett most a többszöröse került kihelyezésre várva a vitorlásokon érkező kíváncsi turisták tömegét.
Egyszóval azt mondhatnám pezsgés van, a már megszokott nyugalomban.

Persze, tudatos ez a készülődés, hiszen én is tapasztalom, hogy egyre több idegen tekintet mér végig és az eddig sem kevés integetés, kölcsönös üdvözlések száma is jelentősem megszaporodott.
Ám ami tényleg a szezon indulásának jele, az a kikötőben hirtelen megszaporodott, kisebb-nagyobb vitorlások száma, ami két nap alatt kilencre szaporodott. Hallottam az információt, hogy a következő héten 15 hajó kapitánya jelezte érkezését Niue kikötőjébe.

Érthető persze a nagy érdeklődés, ugyanis a nappalok – kivéve persze a maihoz hasonlókat -, most a legalkalmasabbak a kirándulásokra, a sziget felfedezésére, de emellett a víz hőmérséklete megfelel a fürdőzésre és búvármerülésre is. 
Lehet ugyan, hogy ez az év nem az átlagot hozza a hőmérséklet terén, ugyanis a múlt héten éjjel 16 fokig is süllyedt a hőmérő higanyszála, de az önfeledt nyaralásra ez az évszak sokkal megfelelőbb itt, mint a folyton fülledt, szinte állandó esővel kísért 30 fok fölötti hőmérséklet. Ráadásul az előrejelzések szerint hamarosan itt az egyik legnagyobb természeti látványosság ideje, a bálnák és delfinek látogatása.

A kikötői látkép változását, a tegnapi, borús délutánon készült felvételek tükrözik.




Egy valódi tengerjáró katamarán

Igen, a távolabbi vitorlás svéd zászló alatt hajózik



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése