Számunkra a mai nap is némi
munkával telt, de azért nem kell azt gondolni, hogy nem tettük kicsit ünnepivé
a hétfőt. Történt ugyanis, hogy a délelőtt folyamán lecsiszoltuk a tegnap
glettelt rétegelt lemezeket, majd valami rendcsinálás céljából elkezdtük
összeszedni az elszáradt és lehullott faágakat, kókuszpálma leveleket és így
kialakítottunk több rakás hasznavehetetlen kerti hulladék elégetésére való
helyet.
Furcsa ez. Itt a rengeteg meleget
adó tűzre való, melyért az otthoni rohamosan növekvő nemzetiségi csoportunk
egyedei közelharcot vívnának egy-egy hideg téli napon, itt meg nem sokat lehet
vele kezdeni. Azért ne tessék azt hinni, hogy minden kerti hulladék a tűz
martalékává válik itt. Talán furcsán hangzik, de a helybéliek nagyon is
tudatosan ügyelnek parányi szigetük tisztaságára, lakóhelyük tágabb
környezetére is.
Nem említettem még, hogy minden háznál alacsonyabb, magasabb
szintű szelektív hulladékgyűjtés folyik, de ami általános gyakorlat a
komposztnak való konyhai, kerti hulladékok gondos összegyűjtése és termőfölddé
alakítása. Ennek tudatában természetesen mi is a pálma leveleiből, az elszáradt
liánok sokszor tíz métert meghaladó szálaiból építettük a máglyákat, míg a vastag
levélszárak és felaprított fatörzsek a komposztálás lassú folyamatába kerültek.
Néhány hónap múlva a nap és a sok eső hatására kiváló termőtalaj válik belőlük.
A déli órákban irány Alofi, ahol
végre jelt adhattam magamról az áldásos net kapcsolat jóvoltából. Összefutottunk
Ica néhány korábbi ismerősével a helyiek közül, akik elmondták, hogy délután
három órától Nem messze a moteltól Tuapa faluban Food Market lesz, ami amolyan
Húsvéti esemény errefelé. Egy nagy sátor alatt összegyűlnek a környező települések
lakói és otthoni saját termesztésű, készítésű ételeit kínálják, de több
grillsütő is kitelepül ilyenkor. Ezt látnunk kellett.
Gondoltam egy merészet, kértem
Icát, hogy most én ülhessek a volán mögé. Valamikor a kilencvenes évek elején
volt szerencsém néhány kilométert vezetni egy Angliából származó jobb kormányos
autót, de mikor volt már az? Talán az első tíz perc volt mondható szokatlannak,
de aztán teljesen jól kezelhetővé vált a fordított felállás. Igaz egy esetben
bal lábbal ugrottam a fékpedálra, megfeledkezve arról, hogy automataváltós
terepjáróban ülök, de azon kívül, hogy mindkettőnk feje majdnem koppant a
szélvédőn, semmi problémát nem okozott a vezetés. De, hát hogyan is lenne ez
bonyolult itt, a 40, 60 km/h korlátozó táblákkal szegélyezett utakon és az 5-10
percenként megjelenő szembejövő forgalomban.
A Food Marketben feltehetően a
környék összes családja megjelent, mert szokatlan tömeg és autórengeteg
fogadott bennünket.
A nagy sátort végigjárva sok
megtisztított kókuszdiót (tele kókusztejjel) és eddig még nem
látott gyümölcsöket, zöldségeket lehetett látni, na és nagyban serénykedtek a
hatalmas grillsütők mögötti emberek is.
Az egyik család standján kellemes
illatú, bár nem túl bizalomgerjesztő külsővel rendelkező eledelt láttam, ami
később kiderült, hogy ha nem is szép, de nagyon finom gyümölcssalátát rejtett.
Itt jegyzem meg ismét egyszülött fiamnak, hogy az ételeket sem szabad a
külsejükről megítélni, mert nem tudható milyen csodás ízek rejlenek a csúnya
külső mögött. Íme a csúnya finomság.
A gyümölcssaláta egyébként az
üzletekben is kapható gyümölcskonzerv, friss, puha kókusznyesedékkel és
kókusztejjel való vegyítésével jött létre, garantálva így a finom ízek
harmóniáját.
Az esemény nem tartott túl hosszú
ideig, ugyanis a lakosok egyik kedvenc elfoglaltsága az evés, hát gyorsan
felfaltak vagy felvásároltak mindent. A vacsorát megvásárolva és a kocsi hátsó
ülésén biztonságba helyezve mi is visszaindultunk még rövid időre a motelhez,
ahol a máglyák meggyújtása és felügyelete volt soron. Hogy lehessen tudni miről
is írok, itt a dzsungel, közepén a tűzzel.
Figyelve a tüzet, beszélgettünk,
tervezgettünk, mikor a szél, a napfény és a füst játékára figyeltünk fel.
Egyszerűen festői, így közel harminc fokban egy órával a naplemente előtt.
Haza (szállásra) érve
elfogyasztottuk a remek vacsorát. Évek óta nem ettem ilyen finom, zamatos médium
módon átsütött marha sztéket, viszont soha nem ettem még főzött, szeletelt taro
gyökeret, ami, ugyan sóval, borssal kapott is valami élvezhető ízt, de azért
nem válik a kedvencemmé. Pedig sokan érdeklődnek, hogy szeretjük-e a taro-t.
A nap befejezéseként következett a holnapi, remélhetően buzgó szakemberekkel induló munkanap tervezése. Egy alkalommal felpillantva a munkából, egy vendéget pillantottunk meg a mennyezeten, Egy valódi gekkót, olyat, amit mi odahaza gekkónak hívunk. Írtam, hogy itt minden gyík gekkó néven fut, nem igazán használják a lizard (gyík) angol kifejezést. Ez a vendég viszont tényleg az általunk is gekkóként ismert egyed volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése